De 'ik’ in Ikverwacht staat voor het op maat maken van een geschikte begeleiding, waarin jouw wensen centraal staan, het ‘verwacht’ staat voor het letterlijk in verwachting zijn, maar ook voor verwachtingen in het algemeen rondom het krijgen van een kind.

Wanneer je zwanger bent, een kindje verwacht, of net vader of moeder bent geworden, kan er veel op je afkomen. Meestal zal je hierbij begeleid worden door een gynaecoloog of een verloskundige. Ook zijn er veel verschillende soorten zwangerschapscursussen met soms nog een bijeenkomst na de bevalling. Daarnaast zijn er initiatieven die je helpen weer fit te worden na de zwangerschap en de bevalling. Zij gaan vooral in op de fysieke aspecten en bereiden je voor op de bevalling. Maar is het niet gek dat er nauwelijks ingegaan wordt op de mentale kant? Wat doen deze enorme veranderingen in je leven met jou, je relatie en je toekomst? Wat als de informatie die bij deze gelegenheden aan bod komen niet toereikend is? Wat als je met belangrijke vragen blijft zitten? Wat als je intensiever bezig wilt zijn of al bent met je (ongeboren) kindje? En wat als je net vader of moeder geworden bent en je in je directe omgeving niet terecht kunt met je vragen/zorgen en verhalen? Of als je moe wordt van alle meningen en adviezen die niet bij jou passen? Of als er iets misloopt tijdens of na de zwangerschap en je wil hierbij stilstaan?

Daarom biedt Ikverwacht begeleiding op maat aan, een programma opgebouwd uit onderdelen die je zelf kiest. Een nieuw innitiatief waarbinnen juist wél ruimte is voor jou persoonlijke vragen, behoeftes en gevoelens over alles wat komt kijken bij het verwachten en krijgen van een kindje. Het gaat hierbij dus niet om een (zwangerschaps)cursus die je voorziet van algemene informatie en technieken om te bevallen maar juist om het hebben van verwachtingen en het bijstellen hiervan indien nodig. Heel erg persoonlijk dus jij bepaald de vorm en inhoud van het programma! De één zal zich prettiger voelen in een één-op-één setting, de ander deelt liever met mensen die in dezelfde situatie zitten of hun partner. De één zal het meer willen hebben over de moeilijke aspecten van zwangerschap, bevallen of ouderschap, waar de ander juist niet genoeg bezig kan zijn met alle vrolijke kanten. De één heeft heel vroeg in de zwangerschap behoefte aan begeleiding om dingen door te kunnen spreken en de ander heeft dit pas later of wanneer het kindje er eenmaal is. De één heeft aan een enkele bijeenkomst genoeg, de ander zal behoefte hebben aan langduriger of intensiever contact. Eigenlijk is de hele periode van een kindje verwachten, de bevalling en de periode daarna net zo persoonlijk en uniek als jij zelf bent, en daarom zullen ook de behoeften en wensen per persoon verschillen. Ook voor jou wil Ikverwacht, natuurlijk in gezamenlijk overleg, een pakket samen te stellen dat aansluit bij je wensen.
 
Onderdelen die gekozen kunnen worden zijn bijvoorbeeld; individuele begeleiding, groepsbijeenkomsten, partner bijeenkomst(en), mogelijkheid tot tussendoor stellen van vragen, gipsafdruk van de buik maken, bellypaint, foto’s maken, andere persoonlijke aandenkens enzovoorts.
 
Het krijgen van een kind heeft over het algemeen een enorme impact op het (gevoels-)leven van de vader en moeder. Door (met elkaar) meer stil te staan bij wat het met jou doet en hierover informatie uit te wisselen, zorg je dat je zelfverzekerder in je schoenen staat tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode daarna. Dit kan ervoor zorgen dat er meer ruimte is voor plezier in deze spannende periode. Of als hiervan geen sprake is ruimte te geven aan de andere gevoelens die er wel zijn. Het doel van Ikverwacht is met de begeleiding op maat de stress tijdens de zwangerschap en het ouderschap, de hele periode in je leven, te verminderen. We zetten ons in voor meer openheid en eerlijkheid over hoe het verwachten en hebben van een kindje echt is en willen hierbij graag taboes doorbreken.

Kijk rustig verder op de site voor voorbeelden van onderwerpen en de quotes van anderen in deze situatie, het aanbod, tips van ouders voor ouders, wie wij zijn en de manier van contact zoeken. Veel plezier en we horen het graag als we iets voor je kunnen betekenen of je vragen hebt.