Op die zwangerschap volgt dan toch de bevalling, een ingrijpende gebeurtenis voor de meeste moeders en hun partners. Hoe je de bevalling ervaart kan natuurlijk heel verschillend zijn en afhankelijk van de duur, de pijn die je ervaart, de ingrepen die eventueel nodig zijn, de plek waar de bevalling plaatsvindt, hoe je er zelf mee omgaat en wie er bij aanwezig is. Maar hoe dan ook begrijpen we van veel mensen dat er weinig ruimte is om bij stil te staan na afloop (doordat er een kleintje is dat alle aandacht nodig heeft, of door andere belangrijke zaken) terwijl veel mensen het wel zouden willen bespreken. Uiteraard bieden wij deze mogelijkheid bij Ikverwacht wel. Hieronder volgen quotes van mensen over de bevalling:

"Bizar, onwerkelijk, supersnel, onbewust vermoeiend (vermoeidheid komt pas later) maar vooral: prachtig."

"Uitleg na de bevalling. (eerste keizersnede, 2de veel bloedverlies) Ik wist niet goed waar ik aan toe was en hoelang het ging duren. Ook het ophalen van herinneringen van de bevalling heb ik gemist. M'n man heeft dit anders beleefd en heeft het er liever niet over/ziet her nut er niet zo van in."

"Verwarrend, vermoeiend, onzeker, verantwoordelijkheid."

"Ook had ik het fijn gevonden de bevalling rustig met iemand door te spreken, daar dit toch een heel heftige ervaring is en je door alle hectiek daarna eigenlijk geen tijd hebt om hierbij stil te staan."

"Ik had een hel van een bevalling, zat al dik 4 dagen met weeën, maar ze poeierde me steeds af met het zijn maar voorweeen, toen ze uiteindelijk na 5 dagen m'n vliezen braken bleek m'n vruchtwater erwtensoep zo vies en vergiftiging dr bij dus was er ineens haast, volledig uitgeput begonnen aan de rest van de bevalling, ze adviseerde me een epiduraal maar eigenlijk wilde ik geen pijnstilling, toch over laten halen maar ow wat een spijt... Dat ding werkte ook maar half. Uiteindelijk na 1,5 uur persen nog een spoed keizersnede gekregen, de zorg daar en daarna was echt top. Tijdens het hechten op de ok was m'n dochter bij me op de borst dat was echt fantastisch fijn, ze hebben ook foto's en film materiaal gemaakt voor ons ook heel goed om op terug te kijken."

"Ik vond de bevalling zelf heftig, in de zin van: Je bent onzeker, hebt geen idee wat je kan verwachten en moet het over je heen laten komen. Achteraf gezien kijk ik er best positief op terug."

"Ik miste informatie voor de periode van direct na de bevalling. De voorbereiding op de bevalling was goed, echter was ik niet op de hoogte van alle ingrepen e.d. direct na de bevalling."

"Mijn kraamtranen hadden vooral te maken met het feit dat dit de laatste keer zou zijn, dat ik nooit meer een baby in m'n buik zou hebben, geen getrappel, geen dromen over de baby die er zou komen. En me daar dan vervolgens schuldig over voelen omdat er zo'n prachtige blakende baby was en ik me ronduit somber voelde."

"Ik heb een fantastische verpleegkundige bij mij gehad. Ik was vastbesloten om het zonder pijnmedicatie te doen. Toch begon ik te twijfelen. Ze merkte dit op en zei: ik ga je er helemaal doorheen helpen en je er doorheen praten! Ze heeft een bad laten vullen en is geen moment van mijn zijde geweest naast mijn man. Toen ik eenmaal mocht persen was ze een fantastische coach! Wilde altijd graag mijn moeder bij de bevalling maar zij was 9 maanden ervoor overleden. De verpleegkundige leek bizar veel op haar en dat voelde enorm fijn! Ik heb een hele mooie bevalling gehad en kijk er fijn op terug."

"Na de bevalling had ik erg veel last van mijn hormonen, daar had ik graag begeleiding in gehad. De eerste 15 weken waren voor ons erg zwaar."

"Wereld op zijn kop. Loeizwaar. Verwondering. Verantwoordelijkheid."

"Ik heb eigenlijk geen moment tegen mijn bevalling opgezien maar vond het wel enorm heftig! Ik ben (zeker voor een eerste keer) bizar snel bevallen, maar heb geen pauzes tussen de weeën gehad."

"Was enorm blij dat de baby eruit was, voelde me in m'n kraambed al beter dan in de zwangerschap. Maar dan zijn er weer andere lastige dingen, je lijf doet overal zeer, je bent moe, last van stuwing. Je wil graag na de kraamtijd snel weer de oude zijn, maar dat heeft echt tijd nodig!"

"Pittig, pijn door de hechtingen, borstvoeding ging niet vanzelf."

"De bevalling zelf vond ik erg bijzonder. Na de eerste thuisbevalling was ik flink uitgescheurd en veel bloed verloren. Ik moest alsnog naar het ziekenhuis. De hechtsessie was traumatisch omdat de verdoving niet werkte. Daar heb ik ongeveer 2 weken van bij moeten komen."

"Klote! Door de PE en HELLP was ik er niet goed bij en heb dus best wat gemist! Ook zwaarder herstel door keizersnede."

"Ik was zo ondersteboven van bevalling dat het even duurde voordat ik geestelijk helemaal bij mijn kindje was."

"Ik vond de bevalling een soort feestje. Klinkt vast gek dat ik dat zeg want het deed heus pijn enzo maar door mijn eerdere ervaringen was ik op iets heel anders voorbereid. Ik had nu de controle, kon voorspellen wat het volgende was wat ging komen (min of meer) en het heftige gedeelte verliep veel sneller. Toen het echt heftig werd was mijn kindje er binnen twee weeën! Daarbij beviel ik dit keer thuis wat betekende geen andere mensen dan verloskundige en kraamhulp, maar deed het eigenlijk alleen samen met m'n man voor m'n gevoel. Ook kon ik dus gewoon in bed blijven en hoefde ik niet meer in de auto en over straat. Dol blij was ik en heeeeel moe :)"

"Je zou beter voorbereid kunnen worden op het proces erna (herstel) maar misschien is dat ook teveel want je bent al met zoveel bezig en dan kijk je er helemaal tegenop. Just: let it be."

"Uitgeput, lichamelijk zwak (kapot gemaakt)."

"Negatief? De bevalling!"

"Moeilijk en zwaar. Borstvoeding lukte eerst niet, na een zware bevalling was mijn lijf echt kapot en t enige wat mijn zoontje deed was krijsen, 7 a 8 u per dag. Ik hield (en hou natuurlijk) zielsveel van hem maar die eerste weken waren verschrikkelijk."

"De nasleep van de bevalling en de rommelige start met kraamzorg vond ik naar."

"Na de bevalling wilde ik eigenlijk na 3 dagen geen of weinig bezoek ontvangen."

"Direct na de bevalling, de opluchting en het geluk."

"De periode na de bevalling: negatief."

"Heftig positieve zin eerste dag na bevalling in ziekenhuis en daarna thuis."

"Heftig in negatieve zin omdat ik niet 's nachts in het ziekenhuis mocht blijven en elke dag op en neer moest. Zo had ik niet het gevoel dat ik mijn partner de juiste steun kon geven."

"Zelf was ik heel erg bezig met info over bevalling en heb ik mij - vind ik achteraf - te weinig voorbereid op leven met baby."

"De bevalling was pittig, maar het herstel daarvan vond ik veel zwaarder. Mogelijk dat verwerking mij had kunnen helpen. Inmiddels heb ik het idee dat ik het redelijk verwerkt heb."