Spanning en ontspanning zijn dingen waar veel mensen niet zo mee bezig zijn, althans niet zo bewust. Maar dan komt er een zwangerschap, een bevalling of een klein kind in je leven en ontkom je er haast niet aan. Want je lichaam kan minder hebben, je moet bewust goed ademhalen, krijgt last van klachten of je komt simpelweg niet meer toe aan ontspannen dingen doen. Dan moet je dus wel bewust aan de slag. Hieronder enkele quotes:

"Slaapgebrek. Ik ben marinier geweest en dacht dat ik wel wist wat slaapgebrek betekende maar dit.... Weken zo niet maanden achtereen gebroken nachten omdat mijn vrouw niet uit bed mocht/kon komen (bekkenklachten en een ontsteking van de peesschacht)."

"Mijn man en ik proberen zo af en toe iets leuks te blijven doen samen, nachten weg hoeft van ons (nog) niet maar gewoon even lunchen of eten samen of naar een feestje kunnen is wel heel fijn. En ook zonder elkaar even een biertje/kopje koffie met een vriendin laad je toch weer wat op en bovendien heb je elkaar nog eens iets te vertellen dat niet over de baby gaat ;)"

"Ik had al zes weken harde buiken en voorweeën, tweeënhalve dag weeën voor het echt doorzette….ik was al kapot na drie nachten zonder slaap en toen begon het pas want was er een baby zonder ritme!”

"Ik vond zo'n 'pufclub' een soort horrorscenario; met allemaal dikke vrouwen luisteren naar waar zij allemaal last van hadden en dan samen leren ademhalen?! Maar in mijn omgeving benadrukte men hoe belangrijk het zou zijn dus ben ik toch gegaan, naar de kortste cursus die ik kon vinden (drie keer) en samen met mijn man. Ik heb er niet veel aan gehad, ik wist bijna alles al uit boeken en mijn bevalling liep zo anders en supersnel dat er van puffen eigenlijk niet eens sprake geweest is. Maar toch....ik had vanwege bekkenproblemen een fysio die me wat ademhalingstechnieken leerde en die hielpen me wel! Vooral als ik weer misselijk was of pijn had en ook als ik erg gestrest was. Nu nog."

"Slaap als je kind slaapt!"

"Ik vond het slaaptekort in negatieve zin heftig, het alert zijn. Ook als iemand anders de zorg op zich nam merkte ik dat ik moeilijk kon ontspannen."