Tijdens de hele periode van verwachten en het hebben van een kind kom je vaak in situaties waarin je vragen hebt of dingen wil delen. Voor sommigen is het feit dat er dingen herkenbaar zijn al een hele geruststelling. Dat is een van de redenen dat het volgen van groepssessies helpend kan zijn. Hieronder volgen quotes van mensen over vragen, delen en het initiatief van ikverwacht: 

"Ik miste een realistisch beeld over de impact van een baby op je leven. Ik miste ook meerdere perspectieven, de ene persoon gaat het moederschap gemakkelijk af een ander minder."

"Ik was 5 a 6 weken zwanger toen ik voor het eerst bij de verloskundige mocht komen en dacht 'nu gaat het gebeuren!'. Dus toen we helemaal dat hartje nog niet konden horen en de dame in kwestie zei: "tot over twee maanden!" toen ze ons lachend een hand gaf, was dat wel even een domper...Ik wilde het nog niet aan de grote klok hangen, zo pril, maar ik was nergens anders meer mee bezig! Wat had ik toen graag geweten waar ik het kon delen!"

"Heel positief. Ik heb in een moeilijke periode een aantal afspraken gehad met een begeleider vanuit het consultatiebureau, maar zij miste echt de achtergrond in psychologie/therapie waardoor het voor mij voelde alsof de problemen die ik had niet op te lossen waren. Uiteindelijk ben ik via mijn huisarts bij een goede therapeut terechtgekomen. Ik denk dat de behoeften/voorkeuren/obstakels van (aanstaande ) moeders zo kunnen verschillen dat een goede therapeut nodig is om de persoon goed te kunnen helpen, een type sociaal werker zoals oa door het consultatiebureau aangeboden volstaat niet."

"Precies wat ik denk gemist te hebben!"

"Tijdens de zwangerschap is de begeleiding goed. Na de bevalling had ik erg veel last van mijn hormonen, daar had ik graag begeleiding in gehad. De eerste 15 weken waren voor ons erg zwaar."

"Goed idee, maar ik denk dat ik pas later, een paar maanden na de geboorte, als het allemaal een beetje in daalt, zou denken dat ik daar toch iets aan gehad zou hebben. Als ik het me dan nog kon herinneren. Ik ben er niet zo mee bezig geweest. Misschien omdat het kind niet in mij groeide en waarschijnlijk ook omdat niemand van wie ik het zou aannemen tegen mij gezegd heeft dat zoiets misschien wel handig zou zijn. Het is immers niet normaal voor een man er zo mee bezig te zijn, zo wordt gedacht. Jammer!"

"Verder heb ik meegedaan aan centering pregnancy en dat vond ik fantastisch!"

"Tijdens de zwangerschap niets gemist, daarna contact met andere kersverse moeders en het vinden van steun en (h)erkenning."

"Ik heb de zwangerschap en de periode daarna niet als heel blij ervaren. En het voelt een beetje als een taboe om daarover te praten. Ik had het graag daarover willen hebben. Ook had ik het fijn gevonden de bevalling rustig met iemand door te spreken, daar dit toch een heel heftige ervaring is en je door alle hectiek daarna eigenlijk geen tijd hebt om hierbij stil te staan."

"Goed idee ven benieuwd. Hoop dat je vooral de realiteit benadrukt en ook aan kan geven dat je het moederschap ook even niet leuk mag vinden. Heb me daar heel schuldig over gevoeld."

"Tijdens mijn zwangerschap had ik niet echt behoefte aan lotgenotencontact. Ik wilde eigen verwachtingen en dromen ontwikkelen los van anderen, wel samen met mijn partner maar wel in een cocon. Erna had ik wel behoefte om met andere verse ouders stil te staan bij mijn en hun beleving. Ik vond het ouderschap geen makkelijke aangelegenheid en had geen behoefte aan zoete verhaaltjes zeg maar. Juist ook de mindere kanten van deze fase mogen benoemd worden volgens mij. Dat ervaar(de) ik als steunend."

"Het krijgen van een kind heeft zo n grote impact op je leven, vooral als werkende moeder. Vraagstukken als hoe hou je balans tussen werk en thuis? Wat mis je aan het leven voor kinderen? Wat maakt dat het krijgen van kinderen je wel of niet gelukkig maakt? Bij het krijgen van een tweede voelde ik me schuldig tov de eerste, had ik niet genoeg aan hem? Kan ik wel genoeg aandacht geven? Vind ik het ene kind leuker liever dan het andere? Maar ook algemene vraagstukken ; welke waarden en normen geven we ons kind mee? Of wat mag ik verwachten van een consultatiebureau en moet ik daar naartoe? Wat kan ik nu echt verwachten van bevalling? Op dit soort vraagstukken had ik graag antwoorden gehad."

"Ben nu 28 weken zwanger. Ik mis nog niets specifieks, behalve dat ik graag andere nieuwe moeders zou leren kennen. Dat dat niet gebeurt is natuurlijk ook mijn eigen schuld, omdat ik er te weinig tijd voor maak!"

"Lotgenoten(mannelijke) om er een beetje over te kletsen, grappen te maken tijdens de zwangerschap van mijn vrouw. Verder had iemand wel mogen vertellen wat een alles veranderende gebeurtenis het zou zijn. Niet dat ik het had kunnen bevatten, maar er is ook niemand die het gezegd heeft."

"Erna het open gesprek over wat je tegenkomt in het moederschap maar ook in andere rollen."

"Aangezien ik (vanwege tweelingzwangerschap) onder controle sta bij een gynaecoloog, is alles erg medisch gericht. Ik zou best wat meer 'gewone' vragen willen stellen en ervaringen willen uitwisselen, over het 'gewone' deel van de zwangerschap."

"Tijdens zwangerschap informatie over hoe dingen gaan lopen ivm geen verloskundige te hebben gehad. Na zwangerschap lotgenoten met zelfde leeftijd kinderen."

"Ik heb gemist dat er echt werd geluisterd naar mijn woorden. Vooral bij tweede zwangerschap was het niet makkelijk. Bijv ' vast zwaar zwanger zijn met een baby erbij' terwijl ik vertelde dat niet zwaar te ervaren. De misselijkheid en braken maakte het zwaar. En toch zei men meestal ' ja maar het is ook zwaar met een baby'. Jammer dat er niet werd geluisterd. Frustrerend."

"Tijdens de zwangerschap miste ik vooral informatie voor moeders met een wetenschappelijke opleiding. Ik had het gevoel dat veel voorlichting/advies een beetje uit de lucht gegrepen wordt. Ik miste de wetenschappelijke achtergrond. Omdat onze dochter veel te vroeg geboren is, was er na de zwangerschap aan begeleiding geen gebrek. Ik had wel graag meer laagdrempelige begeleiding bij de borstvoeding gehad."

"Een luisterend oor waar je ervaringen kan uitwisselen."

"Ik heb een lastige zwangerschap gehad, gesprek met lotgenoten was fijn geweest, maar weet niet waar te zoeken. Heb na mijn bevalling meerdere moeder groepjes gehad, dat was fijn."

"Tijdens zwangerschap: waarschuwing!! haha en begrip voor lichamelijke ongemakken en daardoor minder kunnen. Daarna; Bepaalde uitleg, herkenning, meer rust en tijd om tot mezelf te komen en te wennen aan alles wat er op me af kwam. Contact met lotgenoten (wel opgezocht). Vraagbaak was super geweest!"

"Vooral het voorbereiden op 24 uur per dag gebonden zijn (uitleg); hoe belangrijk het is momenten voor jezelf te houden al is het maar een half uur per dag (hulp en uitleg) en als het tegenzit (kind dat alleen maar huilde ivm allergie: hulp, uitleg, aandacht)."

"Tijdens de zwangerschap niets. Ik wilde juist niet in clubjes met "lotgenoten". Ik had juist het gevoel dat het nooit over iets anders kon gaan dan over mijn zwangerschap. Na de zwangerschap heb ik eigenlijk vooral veel gehad aan gesprekken met vriendinnen over fases van de kinderen om erachter te komen dat bepaalde dingen in ieder gezin voor komen."

"Ik vind het een heel goed initiatief en denk dat er ook daadwerkelijk behoefte is aan begeleiding op maat. Je kunt namelijk erg teleurgesteld raken van verschillende cursussen en gefrustreerd en onzeker wanneer je niet de informatie of gesprekken krijgt waar je behoefte aan hebt."

"Mooi idee. Ben benieuwd wat je gaat aanbieden. Denk dat er absoluut dingen missen maar vraag me af of mensen dat van te voren kunnen inschatten omdat je denkt dat er al veel is. Je weet ook niet wat er op je af komt en waar je behoefte aan hebt. Zit je er eenmaal in vond ik lastig om te bepalen wat me zou helpen en is tijd nog een beperkende factor."

"Ik miste sociale contacten."

"Ik vind het een goed idee, maar een kleine opmerking: zoals ik al eerder aangaf zit ik zelf in een vrij medisch traject. Omdat daar soms vrij weinig ruimte is voor de 'gewone' dingen die ook bij een zwangerschap horen, weet ik soms niet of ik wat mis (wat moet ik wanneer regelen? Waar moet ik op letten bij mezelf, bij spullen kopen, etc?). Dus soms zou het voor mij juist moeilijk zijn om onderwerpen aan te geven, maar zou het juist soms prettig zijn als anderen het één en ander zouden aangeven: Heb je hier al aan gedacht? Heb je dat al geregeld? Soms kom ik toevallig achter dingen waar ik nog nooit aan gedacht had, alleen maar omdat iemand ze toevallig noemt (bv het op tijd regelen van kinderopvang ivm wachtlijsten, of het doen van een 'bevallingscursus')."

"Mooi initiatief en denk ook zeker dat er behoefte aan is."

"Heel leuk. Mij zou het aanspreken."

"Het lijkt mij een goed idee. Het is taboe doorbrekend!"

"Het klinkt interessant, ben benieuwd hoe het uitpakt en hoe divers het gaat zijn in werkelijkheid/ hoe de invulling er van zal zijn."

"Heel leuk idee! Er is best veel begeleiding/ aanbod van cursussen voor tijdens de zwangerschap, echter als het kind er eenmaal is word je als moeder vrij snel losgelaten. Daarom denk ik dat voor het stukje ''nazorg'' de behoefte sowieso groot is."

"Zelf was ik heel erg bezig met info over bevalling en heb ik mij - vind ik achteraf - te weinig voorbereid op leven met baby. Dat is wel allemaal goedgekomen hoor :)"

"Goed initiatief! Ik weet alleen niet of je te realistisch 'moet' zijn in het uitspreken van de grijze/roze wolk, veranderingen in het leven etc. Niet iedereen wil dit horen of gelooft het als het je eerste kindje is. Blijft een ervaring die voor iedereen anders is. Maar er zal zeker ook vraag naar zijn!"

"Mooi initiatief! Ik weet niet of het mij vooraf geholpen zou hebben, aangezien ik heel veel boeken gelezen hebt en wel redelijk goed wist wat mij te wachten stond. De bevalling was pittig, maar het herstel daarvan vond ik veel zwaarder. Mogelijk dat verwerking mij had kunnen helpen."