Vrijwel iedere jonge ouder (to be) krijgt te maken met twijfels en onzekerheden. Dit kan over van alles gaan en ook zeer verschillen in uitingsvorm. Je kan zo nu en dan piekeren over wat er op je afkomt en hoe je dingen aanpakt maar je kunt ook somber worden of alleen nog maar bezig zijn met het afwegen en vinden dat je het niet goed doet. Hieronder een paar quotes over dit onderwerp: 

"Ik vond de begin periode erg verwarrend en ik was onzeker."

"Wel heb ik het opstarten van de borstvoeding zwaar gevonden. Veel pijn, en onzekerheid (ook niet lang volgehouden). Hier had ik me beter op kunnen voorbereiden, of voorbereid kunnen worden."

"Ik miste bij de eerste eerlijke informatie. Niet constant het roze wolk verhaal. Dit kwam pas aan bod toen ik er zelf over begon. En het handelen met een baby als het beter geboren is.  Als de kraamzorg weg is, dan sta je dan met je kind. Bv liep voor geen meter en kind niet fit."

"Voor zover ik nu kan spreken was er nog geen specifieke periode die er uit sprong qua heftige emoties. Het wisselt elkaar gewoon af. Het ene moment ben ik onzeker over de toekomst qua financiën, werk, mijn relatie en hoe we het allemaal gaan regelen. Het andere moment ben ik blij en positief en zelfverzekerd."

"Getob rondom de borstvoeding, dochter was te zwak om goed te kunnen drinken. Weinig juiste steun bij kraamhulp. Zelf hulp gezocht bij lactatiekundige, kon ook niet helpen. Uiteindelijk bij preverbale logopedist de juiste hulp gekregen. Eerste twee weken daardoor veel spanning. Veel last van hormonen."

"Eigenlijk hebben we helemaal niks te klagen, je doet het immers zo goed. Maar als papa dan moe thuiskomt van zijn werk en je bent aan het huilen, vind ik het blijkbaar toch nodig om af en toe wat geïrriteerd te zijn. En dat terwijl je gewoon honger hebt of niet kan slapen. Niet zo slim dus van papa. Zeker als ik vandaag een verhaal hoor van een collega die een zoontje heeft die net zo oud is als jij waar het helemaal niet goed mee gaat. Zijn hartje is te groot en de kans is groot dat hij niet ouder dan drie jaar oud wordt. Drie jaar, zo oud is jouw lieve zus nu. Ik moet er niet aan denken dat zij er opeens niet meer zou zijn of dat dat het toekomstbeeld voor jou zou zijn. Ik word er eerlijk gezegd een beetje verdrietig van als ik daar bij nadenk."

"Erg onzeker over alles! krijgt ze genoeg voeding? Ademt ze nog? Waarom slaapt ze niet? Etc. En weinig tijd voor mezelf, alleen maar met m'n kind bezig terwijl je haar best af en toe weg kan leggen. Bij de 2e was dat veel minder."

"Het krijgen van een kind heeft zo n grote impact op je leven, vooral als werkende moeder. Vraagstukken als hoe hou je balans tussen werk en thuis? Wat mis je aan het leven voor kinderen? Wat maakt dat het krijgen van kinderen je wel of niet gelukkig maakt? Bij het krijgen van een tweede voelde ik me schuldig tov de eerste, had ik niet genoeg aan hem? Kan ik wel genoeg aandacht geven? Vind ik het ene kind leuker liever dan het andere? Maar ook algemene vraagstukken ; welke waarden en normen geven we ons kind mee? Of wat mag ik verwachten van een consultatiebureau en moet ik daar naartoe? Wat kan ik nu echt verwachten van bevalling? Op dit soort vraagstukken had ik graag antwoorden gehad."

"Weinig klachten en afwisselend onzeker - zeker"

"Naar de afdeling. Sommige zusters kwamen regelmatig vragen waarom ik niet op de knop drukte voor hulp maar we deden alles lekker zelf  ????Eenmaal na 3 dagen thuis mocht en kon ik nix en ik had wisseling van kraamzorg, dat was echt moeilijk omdat de tweede hele andere dingen zei en adviseerde dan de eerste wat in sommige gevallen echt recht tegenover elkaar stond, dat maakte mij echt onzeker zo met m'n eerste kindje, heel jammer."

"Een onzekere reis waarvan je eigenlijk geen benul hebt van hoe de eindbestemming is. Je moet je er maar aan overgeven. Ik wilde het liefst niet bevallen!"

"Intens, blij, spannend, pijnlijk, onzeker, heftig, eenzaam, verbindend, enz."

"De eerste 6 tot 8 weken omdat ik een huilbaby had. Dat was echt heel heftig. De eerste dagen waren bizar. Alle kanten op. Heb nog nooit zo veel gehuild. Van geluk van onzekerheid."

"Vermoeiend! Tegenstrijdige adviezen, onwennig. Vertrouw op je eigen intuïtie! Toch een beetje aan je lot over gelaten door gebrekkige informatie over borstvoeding, voeding, verloop van herstel, 'kinderziektes'."

"Moe, hectisch, onzeker. Vlak na de bevalling ook euforisch en rustig. Een week daarna (tot nu, 4 weken later) eigenlijk vooral somber en paniekerig. Ik voel me heel beperkt."

"Pittig, slopend, paniekerig, mat, somber, uitgeput, open, kwetsbaar, mooi/pril. Ik zat niet goed in mijn vel de eerste 3 maanden na de bevalling. Heftig om zo'n verantwoordelijkheid te dragen, bewust van hoe kwetsbaar zo'n baby is, me schuldig voelend over mijn negatieve gevoelens, voorzichtig een band opbouwend met mijn dochter."

"Even wennen aan wezentje dat jouw leven dicteert. Overgeven aan onzekerheid en feit dat niets loopt zoals je verwacht/wilt. Accepteren en loslaten."

"Veel onzekerheid. Heftig wat er gebeurde. Mezelf opnieuw leren kennen. Veel steun vanuit omgeving. Terugkijkend moeilijke periode."

"Te weinig uitleg, ook daarna. Iedereen had kindje bij zich en ik niet. Na thuiskomst ziekenhuis van 5 dagen was er voor kraamzorg nog 1 dag. Dat was veel te kort qua begeleiding, omdat ik pas na een maand weer kon lopen. Er zou extra hulp moeten worden aangeboden omdat je als je ziek bent niet weet wat de mogelijkheden zijn. Zo ook met een kind wat 8 weken lang bijna non stop huilt en de arts zegt: alle kindjes hebben krampjes (bleek later allergie). Teveel alleen ronddobberen dus."

"De goedbedoelde adviezen heb ik veelal in de wind geslagen. Ik ben nooit onzeker geweest over hoe ik ons kind wilde opvoeden en heb daar samen met mijn partner ook hele duidelijke ideeën over alleen er valt niet te ontkomen aan de tips."

"Minder prettig vond ik de lactatiekundige in het ziekenhuis. Ze zei direct dat ik moest bijvoeden terwijl ik nog geen 24 uur moeder was. Mijn kindje woog gewoon prima volgens de verpleegkundige. Ook vermoedde ze, dat het bv niet zou lukken. Ik was met stomheid geslagen. Uiteindelijk 7,5 maand gevoed!"

"De eerste 6 weken na bevalling. Na 32 jr een vrij leventje te hebben geleid ineens volop verantwoordelijk voor een veel aandacht vragende baby. Best zwaar, moeilijk en mooi tegelijk..."

"In negatieve zin heftig de eerste 3 maanden. Veel onzekerheid."