Lichaamsbeeld en lichamelijke ervaringen.
Je lijf zal veranderen, of is al veranderd. En dat heeft invloed op je zelf- en lichaamsbeeld. Positief danwel negatief.
Wanneer je zwanger bent gebeurt er van alles zowel van binnen als van buiten, al is niet bij iedereen de impact even groot. Ook de bevalling zelf en de begin periode met een kindje kunnen hun weerslag hebben op je lijf.
Hoe ga je hiermee om? Soms wordt er gezegd ‘negen maanden op, negen maanden af’ maar is dat ook zo? Wacht jij die periode gewoon af? Of wil je misschien eens van andere (aanstaande) moeders horen hoe zij dit ervaren? Of wil je dat we eens mee denken over je kwalen, gevoelens en gedachten? Dat kan bij ons!
Hieronder volgen quotes over dit onderwerp:
- “Ik heb begrip gemist voor het minder kunnen vanwege lichamelijke klachten.”
- “Lichamelijk/fysiek een zware periode.”
- “Vond het geweldig maar confronterend dat veranderende lichaam”
- “Weinig slaap, erg slap door bloedverlies en ritme zoeken.”
- “Prachtige maar ook pittige tijd. tot 22 weken misselijk geweest, wegens uitdroging in het ziekenhuis gelegen. Voelde me daarna en verder goed. Door hoge bloeddruk vanaf week 32 aan de medicijnen.”
- “De eerste week vond ik heftig door de pijn en door de adrenaline sliep ik niet, daarna werd alles beter. De borstvoeding vond ik heel fijn.”
- “Ik was onverwachts snel zwanger. Gestopt met de pil en direct was het ‘raak’. Mijn zwangerschap verliep soepel. Tijdens de 7e week heb ik een bloeding gehad, dat was even spannend, maar alles bleek in orde. Verder heb ik geen klachten gehad. Zelfs geen bekende zwangerschapskwaaltjes. Ik ben geen moment misselijk of extra moe geweest. Ik heb doorgewerkt tot 34 weken en voelde me prima. Ook naar het einde toe.”
- “Ik kreeg bekkenklachten en heb daar ruim drie jaar later nog steeds last van zij het in mindere mate. Heel heftig want het beïnvloedt ook je kijk op een eventuele volgende zwangerschap behoorlijk.”
- “Moeite met lichaam dat verandert, met het feit dat je niet meer alles kunt. Spannend wat mijn partner van mijn lichaam vindt.”
- “Oncharmante dingen die niemand je vertelt zoals icepacks op je uitgescheurde onderkant, dat bijna iedereen bij grote inspanning incontinent is enz.”
- “Ik heb behoorlijk last van lichamelijke klachten. Denk hierbij aan misselijkheid, migraine, vermoeidheid en vergeetachtigheid.”
- “Moe misselijk in de eerste periode. Voor het eerst van m’n leven trots op m’n prachtige buik.”
- “Ingrijpend door de vele kwalen en klachten die mijn vrouw had. Erg spannend omdat de baby zo kwetsbaar is en je het goed wil doen voor de baby. Heel mooi om het te zien groeien en contact te maken. Heel nieuwsgierig naar hoe het kind eruit ziet. Vreemd en onwerkelijk omdat het eigenlijk onbereikbaar voor je is in de buik van je vrouw.”
- “Veel misselijk, niet mobiel ivm bekkeninstabiliteit. Trots op lichaam. Een wonder!!”
- “Prettige zwangerschap tot 30 weken toen last gekregen van oorsuizen, heel heftig!”
- “Ivm bekkenklachten was het lichamelijk zwaar en ook omdat ik na 2 maanden weer zwanger was.”
- “Ik heb tijdens mijn zwangerschap een soort haat-liefdeverhouding gekregen met mijn lijf. Ik was nog nooit zo trots op mijn vormen en pronkte graag met buik en borsten, maar tegelijkertijd kreeg ik zo’n beetje alle verschijnselen die mogelijk zijn bij een zwangerschap. Van zwangerschapsdiabetes tot bekkenklachten, van schimmelinfecties tot haargroei op gekke plekken. Telkens als ik dacht; dat heb ik nog niet gehad, had ik dat er de week erop ook bij… Dus het was nogal een wonderlijke periode in elk opzicht!”
- “Geen lichamelijke klachten op moeheid in de eerste weken na. Ik heb dan ook weinig gelaten of uit handen gegeven omdat ik niet wilde dat iemand mij als een invalide zou behandelen.”
- “Pittig, pijn door de hechtingen, borstvoeding ging niet vanzelf.”
- “Na thuiskomst ziekenhuis van 5 dagen was er voor kraamzorg nog 1 dag. Dat was veel te kort qua begeleiding, omdat ik pas na een maand weer kon lopen. Er zou extra hulp moeten worden aangeboden omdat je als je ziek bent niet weet wat de mogelijkheden zijn.”
- “De lichamelijke klachten waren fors bij alle 3 borstontsteking gehad of meerdere keren zelfs met alle gevolgen van dien, waren zwaar.”
- “Na drie maanden en dan toch terugval mbt bekken. Na 9 maanden hersteloperatie.”
- “De eerste zes weken na de bevalling, waarbij ik de eerste drie weken niet zelfstandig voor mijn zoon kon zorgen. Daarna werd mijn conditie langzaam aan beter. Ben nog steeds niet ‘de oude.”
- “Mijn kindje is nog niet geboren. Tot op heden vind ik de lichamelijke kwalen die erbij komen kijken heftig maar houd ik mezelf voor dat het voor een goed doel is.”
- “Bevalling moet nog komen. Eerste periode zwangerschap bracht de meeste ongemakken met zich mee. En het is dan erg wennen aan het idee en je veranderende lichaam/gesteldheid. Nu ik in de laatste fase ben voel ik me het prettigst. Ik heb geen lichamelijke klachten, ben trots op m’n buik en heb rust door verlof.”
- “Verwerken van vreselijke pijn (daardoor bijna buiten bewustzijn) ivm placenta problemen bij tweede dat heeft wel een paar maanden geduurd voordat het een plek had.”