Over mij.

Ik ben Saskia Zeldenrust, moeder van twee en opgeleid tot beeldend (vak) therapeute. Ik was nog erg jong toen bleek dat ik creatief was, op verschillende vlakken. Sinds ik zwanger werd van mijn eerste, heb ik me verdiept in alles wat samenhing met het verwachten, en me zeer verbaasd over hoe eenzijdig veel van de informatie is. Alles staat op z’n kop als je een kindje verwacht of hebt, maar de informatie gaat maar weinig over deze ervaring. Of jij dan op een roze wolk zit of juist op een zware grijze, is niet van belang, de verandering is groot en dat doet wat met je. Ik heb toen besloten zelf een aanbod te willen verzorgen voor aanstaande en jonge ouders. 
 

Ik heb zelf twee kinderen van 8 en 4 jaar. Mijn passies naast het moederschap en Ikverwacht zijn reizen, kunst en beeld in het algemeen (met name fotografie en schilderkunst) en de dierbare mensen om me heen en verder weg. Mijn creativiteit is mijn kracht, zowel letterlijk door zelf dingen te maken als door creatief te denken en snel te kunnen schakelen in situaties met andere mensen. Ik probeer vast te leggen en te delen hoe het ouderschap voor mij en anderen om mij heen is en sta stil bij het lastige maar ook bij de humor van veel situaties. Ik wil graag realistisch zijn en samen met anderen de periode van verwachten en daarna zo prettig mogelijk laten verlopen, van prille zwangerschap tot ver in het ouderschap. Mijn missie is dat iedereen eerlijk kan zijn over zijn of haar ervaringen, zonder dat daar direct over geoordeeld wordt.

Hiervoor heb ik jaren gewerkt als beeldend (vak)therapeute in groeps- en individueel verband in de GGZ en de jeugdzorg. Ik heb veel ervaring opgedaan in het intensief begeleiden van gezinnen waarin het niet loopt zoals men wil om uiteenlopende redenen. Ouders, jonge kinderen en de moeilijke thema’s die hierbij horen zijn mijn expertise geworden. Tevens heb ik workshops en lezingen gegeven aan bedrijven en professionals en op congressen. Ik heb zowel voor instellingen gewerkt als in mijn eigen praktijk. Hoewel ik veel ervaring heb met therapie en de psychiatrie, gaat het bij Ikverwacht niet altijd om therapie. Soms is het echt coaching, we begeleiden je of jullie, maar eigenlijk hou ik niet zo van die namen, het gaat om het gesprek dat ik heb. Als het nodig is vraag ik andere professionals om te helpen op praktisch en adviserend gebied. Er wordt veel gelachen, humor vind ik heel belangrijk.
 

Ikzelf vind het mooiste wanneer ik creativiteit kan combineren met het maken van een aandenken, coaching en het verder helpen van jou of jullie als (aanstaande) ouders. Of dat nu de zwangerschap is, het verlies van een kindje of juist het vastleggen van de bijzondere periode met (jonge) kinderen. De mooiste kunstwerken ontstaan en zijn ook nog eens allemaal heel persoonlijk en uniek! Ik wordt gelukkig van het achter de camera of de schildersezel kruipen, of aan tafel te schuiven/een wandeling te maken en dan te kijken wat er ontstaat en iemand een stukje zekerder, rustiger of krachtiger te zien vertrekken, zeker als dat ook nog een beeld oplevert waar iemand iets aan heeft.

Sinds ik begonnen ben met Ikverwacht is er zoveel op me afgekomen, mooie mensen, pijnlijke, verdrietige, herkenbare, ontzettende en prachtige verhalen, grappige situaties en heel veel informatie. Het is echt een verrijking van het aanbod van de (geboorte)zorg in Den Haag geworden en van mijn eigen leven. Ik schoolde me de afgelopen jaren onder andere bij op het gebied van hechting en hechtingsproblematiek, ouder-kind interacties, fotografie en slaapproblemen bij kinderen. 

Waar nodig werk ik samen met andere behandelaars zoals EMDR-therapeuten, IMH-specialisten of anderen. 

Naast het moois dat ik doe via Ikverwacht fotografeer ik vrijwillig voor Stichting Still, zij verzorgen kosteloos fotoshoots voor mensen die een uitzichtloos ziek, stervend of overleden kind hebben. Voor deze mensen is dit soms alles dat ze hebben van dit kind. Ik vindt het heel heftig maar ook prachtig om dit te kunnen doen. Dit past perfect bij de mentaliteit van Ikverwacht: niet wegkijken maar stilstaan en in beeld brengen.