Hormonen zijn normaal

hormonen huilen emoties mamacoach Ikverwacht

Wanneer je erg veel last hebt van je hormonen en de schommelingen daarin kan je je somber voelen, onzeker, angstig of lichtgeraakt. Die hormonen zijn er tijdens de zwangerschap volop, maar ook daarna, zeker wanneer je borstvoeding geeft.

Ze zijn ontzettend nuttig maar ook heftig en kunnen allerlei kwalen of lastige dingen veroorzaken. Vaak wel goed te verklaren maar niet altijd makkelijk om mee om te gaan. Emoties zijn vaak intenser en kunnen je overvallen. 

Daarnaast kunnen er dingen spelen van voor de zwangerschap die opeens belangrijker en groter lijken bijvoorbeeld. Fysiek kan je te maken krijgen met allerlei ongemakken tijdens de zwangerschap en ook daarna bijvoorbeeld tijdens en als gevolg van de bevalling.

En je kindje kan ook te maken krijgen met complicaties. Al deze dingen hebben effect op elkaar, op je stemming, je relatie met je partner, op de hechting met je kindje, op het huilen en slapen en ga zo maar door.

De hormonen en zeker in combinatie met slaapgebrek zorgen ervoor dat je niet ‘zoals normaal’ om kunt gaan met deze zaken. Enerzijds vervelend en lastig, anderzijds misschien ook wel goed. Maar je bent hierin niet alleen. Er komt al genoeg op je af als je (voor het eerst) ouder wordt van een kindje, laat staan als dit soort zaken je overspoelen.

Daarom is het extra belangrijk dat wat je voelt serieus te nemen. Geef aan waar je mee zit bij iemand in je omgeving als je partner, de verloskundige, je moeder, buurvrouw of ons. Praat er over en stel je vragen, loop er niet alleen mee rond, dat is zonde! Vaak kan een ander je helpen het iets objectiever te bekijken en kan je besluiten of je verder nog iets nodig hebt.

Het hoeft niet, het kan ook zijn dat je deze hele periode fluitend doorloopt: fijn! Maar wanneer dat niet zo is, is dat ook normaal en ben je hierin niet alleen.

https://ikverwacht.nl/oudercoach/