Negatieve ervaring medisch personeel

ziekenhuis bevalling medische indicatie geboorte Ikverwacht

Eén van de dingen die we vaak terughoren als het gaat over zaken waar men nog mee zit, is de manier waarop men behandeld/aangesproken is door (medisch) personeel. Een vaak gehoorde opmerking is dat men blij was dat ze er waren om te handelen (omdat ingrijpen bij moeder of kind noodzakelijk was), maar dat ze veel last hadden van de manier van aanspreken of informeren.

Alsof ze daar allemaal een lesje horkerigheid hebben gehad’ zei iemand laatst. Pijnlijk.

Natuurlijk snappen wij ook dat er gelukkig heel veel gevoelige, goede mensen werken in de zorg, op plekken waar kinderen geboren worden, zwangeren behandeld worden, of juist jonge moeders/ pasgeboren kinderen. We hebben ze ook ontmoet en gesproken. Dit gaat echter over de andere kant; iets wat helaas wel vaak terugkomt als het gaat over waar iemand nog mee worstelt. Want hoe fijn zou het zijn als hierdoor af en toe iemand beter weet wat wel/niet te zeggen?!

Wanneer je als aanstaande moeder (of vader!!) zo’n intense ervaring hebt als het verwachten van een kindje, of bijvoorbeeld de geboorte of net daarna, sta je enorm open voor allerlei indrukken. Dat is mooi geregeld door de natuur want zo slurp je alle eerste indrukken met je kindje op en bouw je aan een band. Maar wat als er dan dingen gebeuren die juist pijnlijk, ongepast of traumatisch zijn? Goede kans dat je die dan ook zo opneemt, en dat is nou net niet wat je wilt opslaan.

Kunnen wij iets betekenen hierin? Wie weet! Wil jij ons laten weten wat jij niet prettig vond in de manier waarop je aangesproken, behandelend, geïnformeerd werd (of niet dus), EN hoe jij het prettiger had gevonden? Dan gaan wij deze ervaringen verzamelen en dit proberen te vatten in een tekst die we hopelijk ook kunnen terugkoppelen.

Je kunt reageren onder dit bericht maar als je het prettiger vindt kan je ons ook een privé bericht sturen of mailen naar info@ikverwacht.nl

Dank voor je hulp!

Worstel je ergens mee waar je met ons bij stil zou willen staan? Door het bespreken van je ervaring, het in beeld brengen, het zoeken naar hoe je dit laat voor wat het is of juist meer aandacht geeft? Ook daarvoor kan je ons uiteraard benaderen.