De controle loslaten

Zwanger 20 weken echo controle loslaten Ikverwacht

Blog Mysterie Zwangere 8

De spanning is uit mijn lichaam. Niet dat ik zeker weet dat ik een gezond kindje op de wereld zet, nee ben me weer sterk bewust van dat er veel fout kan gaan. Maar hoe raar dat ook klinkt het geeft me rust. Dit gevoel ken ik en had ik bij mijn eerste ook. Het weten dat het fout kan gaan lijkt bij mij te maken dat ik de controle loslaat, want als ik iets weet dan is het wel dat je hier geen controle over hebt. Hoe hard je ook je best doet met rust, wat je eet of wat voor oefeningen ook je hebt het niet voor het zeggen! En dat geeft me rust, ik kan het loslaten en mijn zwangerschap lijkt weer niet anders te verlopen dan voor ieder ander.

Mijn omgeving reageert anders, misschien omdat ik zo eerlijk ben en benoem dat de artsen patausyndroom niet uitsluiten. Ze leven mee en zijn gespannen voor mij de zes weken naar de 20-weken echo toe. Zelfs de gynaecoloog die het advies van zijn collega in twijfel brengt en aangeeft dat hij toch zou adviseren om een vruchtwaterpunctie te laten doen, kan me niet doen twijfelen. De arts zou zijn hoed opeten als het toch patausyndroom was en ik heb nog nooit een arts een hoed op zien eten en ben dat ook niet van plan.

Bij de twintig weken echo verwacht ik daarvoor toch wat extra spanning te voelen, maar nee ik ben er zelfs relaxter onder dan bij de eerste. Ik weet nu immers dat er al een hoop dingen gecheckt zijn met 14 weken. Tuurlijk ben ik opgelucht als alles goed blijkt te zijn en wordt er zeker een taartje op gegeten, maar patau…nee dat ging er niet meer uit komen.

Er komen meer onderzoeken aan, het kindje moet in de gaten gehouden worden. En dat is goed want zeker weten dat ik straks opnieuw een kindje ga hebben dat weet ik niet. Maar laten we eerlijk zijn dat weet toch geen enkele zwangere?”

Kan jij de controle een beetje loslaten? Hoe ga je hiermee om? Wil je leren hoe je minder stress kunt hebben of er zo mee om kunt gaan dat het minder zwaar is? we helpen je graag.

www.ikverwacht.nl